Η στάση της Fighting Global Team ενάντια στο bullying είναι ξεκάθαρη και από την πρώτη μέρα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μεταδώσουμε αυτή τη νοοτροπία τόσο στους μικρούς όσο και στους μεγαλύτερους αθλητές μας.
Με έντονο το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στο σοβαρό πρόβλημα του bullying προσφέρουμε τμήματα ενίσχυσης προσωπικότητας για παιδιά μέσω του kick boxing, όπου η σωματική άσκηση συνδυάζεται με την πνευματική και ψυχολογική εκπαίδευση των παιδιών με στόχο την θετική τους εξέλιξη.
Η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία μας είναι η δημιουργία μιας ενημερωτικής αφίσας με οδηγίες για την προστασία ανηλίκων από σωματική κακοποίηση και βία με τηλέφωνα επικοινωνίας για καταγγελία ή βοήθεια. Όλες οι πληροφορίες είναι από τις επίσημες οδηγίες του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την Ελληνική Αστυνομία και το Δίκτυο για την Πρόληψη και καταπολέμηση της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά
Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:
Πώς να προλάβουμε την κακοποίηση
- Συζητάμε από πολύ νωρίς για τα μέρη του σώματος με το πραγματικό τους όνομα.
- Διδάσκουμε τα όρια και τη σημασία τους και εξηγούμε ότι κανείς δεν πρέπει να τα παραβιάζει.
- Τονίζουμε στα παιδιά ότι το σώμα τους είναι δικό τους και κανένας δεν έχει δικαίωμα να τα αγγίζει με τρόπο που δε θέλουν
- Παρατηρούμε απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών και κουβεντιάζουμε για αυτές μαζί τους, ακούγοντας με προσοχή ό,τι έχουν να μας πουν.
Πώς να διαχειριστούμε την κακοποίηση
- Διατηρούμε την ψυχραιμία μας
- Ακούμε ό,τι έχει να μας πει το παιδί και δεν αμφισβητούμε τα λεγόμενα του
- Κάνουμε μόνο ανοιχτές ερωτήσεις και δεν καθοδηγούμε το παιδί να μας πει αυτό που περιμένουμε να ακούσουμε
- Τονίζουμε ότι υπάρχουν και άλλα παιδιά που τους έχει συμβαίνει κάτι παρόμοιο, και εξηγούμε ότι θα πρέπει να απευθυνθούμε στις αρμόδιες αρχές για βοήθεια
- Αναφέρουμε οποιαδήποτε περιστατικό κακοποίησης ανηλίκου-ης αμέσως. Απευθυνόμαστε στις Υποδιευθύνσεις Προστασίας Ανηλίκων στην Αθήνα (210 6476370) και στη `Θεσσαλονίκη (2310 488456) ή στα κατα τόπους Τμήματα Ασφαλείας. Έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε και καμία δικαιολογία να το αποκρύψουμε
Οδηγίες για την προστασία από τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων
Αν είμαι ανήλικος -η, θυμάμαι πάντα ότι
- Το σώμα μου είναι δικό μου
- Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να με αγγίζει με τρόπο που δεν θέλω
- Λέω “ΟΧΙ” όταν κάποιος ενήλικος μου ζητάει να έχω μυστικά από τους γονείς μου
- Δεν παίρνω δώρα από ανθρώπους που μου ζητάνε ανταλλάγματα
- Αν κάποιος με παρενοχλεί, μιλάω αμέσως σε έναν άνθρωπο που εμπιστεύομαι. Μιλάω συνεχώς και δε σταματάω να μιλάω μέχρι να με ακούσουν.
- Μπορώ οποιαδήποτε ώρα να καλέσω την Αστυνομία και να με προστατεύσει. Απευθύνομαι στις Υποδιευθύνσεις Προστασίας Ανηλίκων στην Αθήνα (210 6476370) και στη Θεσσαλονίκη (2310 488456) ή στα κατα τόπους Τμήματα Ασφαλείας.
Δεκάλογος κατά της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά
- Τα παιδιά, όπως και οι μεγάλοι, έχουν δικαίωμα στην προστασία από κάθε μορφή βίας. Η σωματική τιμωρία είναι μια μορφή βίας.
- Το ξύλο, το χαστούκι, το τράβηγμα αυτιού και γενικά η επιβολή σωματικού πόνου στο παιδί είναι μορφές σωματικής τιμωρίας και πλέον δεν επιτρέπονται από τον νόμο (Ν.3500/06, άρθρο 3. Κανένα πρόσωπο που έχει στην ευθύνη του ένα παιδί δεν έχει δικαίωμα να του επιβάλλει σωματική τιμωρία.
- Οι γονείς έχουν την ευθύνη της διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους και οφείλουν να τα μεγαλώνουν χωρίς να χρησιμοποιούν βία σε βάρος τους και να προσβάλλουν την αξιοπρέπειά τους.
- Η σωματική τιμωρία θίγει την προσωπικότητα του παιδιού
- Η σωματική τιμωρία δεν είναι αποτελεσματικό μέσο διαπαιδαγώγησης
- Ένα παιδί που μεγαλώνει με ξύλο, μαθαίνει να λύνει τα προβλήματά του με βίαιο τρόπο και είναι πιθανό να ασκήσει βία σε άλλους αργότερα.
- Η σωματική τιμωρία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές μορφές κακοποίησης.
- Ο διάλογος και η μη βίαιη διαπαιδαγώγηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαθαίνει ένα παιδί τους κανόνες και τα όρια που χρειάζεται η ζωή του.
- Είναι στο χέρι μας να βγάλουμε το ξύλο και τη βία από τη ζωή των παιδιών.
–
Γραμμές βοήθειας:
Κάλεσε ή στείλε SMS στο 100
www.yptp.gr – Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
www.hellenicpolice.gr – Ελληνική Αστυνομία
www.ekka.org.gr – ΕΚΚΑ / Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης
197 – Τηλεφωνική γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας
1107 – Εθνική γραμμή κοινωνικής προστασίας με δυνατότητα ανώνυμης καταγγελίας
800.11.32000 (9πμ-4μμ) – Ο Συνήγορος για το Παιδί
–
Δείτε την αφίσα